“Ik plak niet op foto’s”

“Ik plak niet op foto’s” John-1

“Ik sta nooit leuk op foto’s”

“Ik vind het vreselijk om op de foto te gaan”

Zomaar een paar opmerkingen die ik erg vaak hoor. Meestal is er iemand die bedacht heeft dat het leuk is om foto’s te maken, en zijn er altijd weer anderen die het vreselijk vinden. Of het nu om een familiefoto’s gaat, of een bedrijf waar personeel op de foto moet, het maakt niet uit. Afgelopen week zei iemand zelfs tegen mij “Ik ga liever naar de tandarts, dan dat ik bij jou foto’s moet laten maken”

En natuurlijk is het heel begrijpelijk dat het heel lastig is om als niet professioneel fotomodel ineens leuk te moeten doen voor een lens. Toch komt hier dan de fotograaf om de hoek kijken. Een mooi portret maak je niet in 5 minuten, daar komt echt meer bij kijken. Het belangrijkste blijft dat de geportretteerde zich op zijn of haar gemak voelt. Het begint in de studio al bij binnenkomst, geen groot licht aan maar alleen de instel-lampen van de flitsers. Dit geeft een heerlijk rustig licht, en geeft het model de tijd om aan het idee te wennen dat er een foto gemaakt gaat worden. Dan doet een kopje koffie of thee ook al veel, zeker als er dan ook nog gezellig gepraat kan worden over welk onderwerp er dan ook maar ter sprake komt. Bij bedrijven moet het vaak wat sneller, maar als ineens de snaar van de passie van het werk geraakt wordt tijdens een gesprek, ben ik al blij, en het model achteraf ook; “ben ik dat?”

Bij groepsfoto’s helpt het al door de mensen eerst zelf vast een opstelling te laten maken. Er komt overleg, en natuurlijk stuur ik, maar als het ongedwongen gaat zie je dit meteen terug in de foto’s. Een ontspannen en gezellige sfeer in de groep helpt echt mee in een beter resultaat. Natuurlijk geldt dit ook voor een individuele foto.

Zo draag ik tijdens mijn fotosessie ook geen horloge, natuurlijk hou ik een beetje de tijd in de gaten, maar op mijn horloge kijken tijdens het fotograferen zou de sfeer al negatief kunnen beïnvloeden. Zo heb ik natuurlijk nog wel meer trucjes die ik uit mijn hoge hoed tover tijdens een shoot. Eigenlijk ben ik op mijn best als het model onzeker is 🙂

Wil je ook eens ervaren hoe het is om een mooi portret van jezelf te krijgen? Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvend gesprek, of plan meteen een afspraak om nog een mooie uitdaging voor het einde van het jaar met mij aan te gaan!